“Emissiehandelssysteem fundamenteel verbeterd
Daarnaast is het emissiehandelssysteem fundamenteel verbeterd. De Commissie moet elk jaar kijken of er een te groot overschot op de emissiemarkt is en er dus minder nieuwe emissierechten geveild worden, of dat er meer emissierechten moeten worden geveild. Bij een groot tekort kan er hooguit 100 miljoen ton emissierechten per jaar uit de reserve worden gehaald.
“De CO2-prijs zal weer bij bedrijven en de energiesector op de radar komen te staan”
Analisten verwachten dat de CO2-prijs langzaam maar zeker zal stijgen van 8 euro in 2015 tot 20 euro in 2020 naar 30 tot 40 euro in 2040. Opbrengsten van veilingen stijgen navenant. Reducties door de industrie leveren meer op. Kortom, de CO2-prijs zal weer bij bedrijven en de energiesector op de radar komen te staan.
Het akkoord moet nog formeel worden vastgelegd en de Europese Commissie gaat onderhandelen met partijen over het vormen van een Innovatiefonds voor de industrie. In eerste instantie zitten daar 50 miljoen ton emissierechten in (toekomstige waarde 1,5-2 miljard euro).
Dit akkoord komt gastheer Duitsland goed uit op de G7-top in juni, waar carbon pricing op de agenda staat. Het land kan dan laten zien dat het CO2-handelsyssteem weer aan de praat is gebracht. Het komt ook de EU goed uit op de Klimaattop in december in Parijs, waarop ze de aanscherping van klimaatbeleid voor 2020 kan laten zien.
Deze column verscheen eerder bij Energiepodium.